2022-01-05 | Team | Career

Från ex-jobb till Frontend-stjärna i SaaS-teamet

entiros-personalportratt-9

Att som student hitta det perfekta ex-jobbet som sedan leder till drömjobbet är inte det lättaste. Entiros frontend-utvecklare Adam Lindberg delar med sig av sina erfarenheter av tiden före och efter ex-jobb samt sina bästa tips till studenter i den situationen.

svårt att välja ex-jobb

john-schnobrich-FlPc9_VocJ4-unsplash

För tre år sedan var Adam Lindberg i slutet av civilingenjörsutbildningen och funderade på vad han skulle göra för ex-jobb och vad han ville syssla med efter universitetstiden.

- Jag gick mjukvaruprogrammet och skulle bestämma mitt ex-jobb, berättar Adam.  Som alla andra studenter sökte jag på företag som jag redan kände till från skolan eller företag som äldre på samma kurs hade börjat på.

Adam tyckte det var svårt att, som student, hitta något han själv var intresserad av samtidigt som ämnet skulle hålla en akademisk höjd och dessutom vara intressant för ett företag.

- Jag visste faktiskt inte vad mitt ex-jobb skulle handla om och det var få företag som hade färdiga paket, fortsätter Adam.  De flesta ville att man skulle komma med en idé till dem.

Vid den tiden fick han, via en rekryterare på LinkedIn, syn på integrationsföretaget Entiros som precis startat utvecklingen av Starlify - ett visualiseringsverktyg för systemintegrationer.

Jag hade aldrig hört talas om Entiros eller Starlify, men det lät intressant och jag skickade in en ansökan.  När de sedan ringde upp diskuterade vi upplägget vi bestämde oss för att jag skulle göra mitt ex-jobb där.

Kom rakt in i produktionen

Adams ex-jobb bestod av att testa olika sätt att visualisera data i verktyget och utvärdera vilken teknik som gav bäst prestanda.  Han berättar att han blev positivt överraskad över vilket förtroende han fick när han kom till Entiros.

Jag kom rakt in i utvecklingsteamet och fick vara med på alla möten.  När jag sedan började presentera resultat, testades de direkt i produkten.  Det var någonting som jag inte väntat var faktiskt väldigt kul att känna att jag kunde bidra till produkten.

från Ex-jobb till anställning

Starlify-Jan-05-2022-03-27-02-47-PMEfter ex-jobbet fortsatte Adam att jobba på Entiros som konsultanställd under en tid innan han bestämde sig för att ta en anställning.  Efter tre år med företaget trivs han fortfarande jättebra trots senaste tidens pandemiproblem där alla i utvecklingsteamet sitter på olika platser och nästan alla möten är online.

- Det bästa med Entiros är att jag har stor frihet under ansvar och att jag hela tiden får möta nya utmaningar där jag får använda min problemslösningsförmåga.  Det är alltid ny funktionalitet som ska utvecklas och många gånger kommer utvecklingsidéerna från kunder.  Hela gruppen är med och bollar idéer och jag kan bidra med min förmåga att strukturera upp problem och hitta lösningar.

adams tips till ex-jobbletande studenter

annie-spratt-QckxruozjRg-unsplashUtifrån sin egen erfarenhet ser han att man som framtida ex-jobbare på Entiros ska vara nyfiken, noggrann, vilja bredda perspektiv och gilla problemlösning.  Han ger också tre råd till de studenter som står villrådiga inför sina ex-jobb. 

  1. Ta många kontakter på mässor:  Gå fram och prata med så många du kan på mässor, och inte bara med de stora företagen som du redan känner till.  Knyt kontakter och se till att de får en bild av vem du är och vad du kan bidra med.
  2. Välj ett litet företag:  Som ex-jobbare kommer du in med fräsch kunskap och ett annat perspektiv.  På ett litet företag finns oftast ett större intresse för det, vilket ökar möjligheten för att du gör kommer till användning.
  3. Välj företag som använder ny teknik:  På ett företag som jobbar med ny teknik finns större möjligheter att få utlopp för kreativ problemlösning.  På företag som sitter på gammal teknik med stor legacy finns en risk att dina idéer inte går att genomföra.

entiros letar nya ex-jobbare

Sofia Bäckhed jobbar som Talent Acquisition Specialist på Entiros och sitter med i processen för att ta in nya ex-jobbare.  Hon berättar att Adam kom med nya insikte

Sofia Bäckhed

r från studentperspektivet när han kom in på företaget.

- Adam lärde oss att vi måste vara mycket mer synliga i arbetet med att rekrytera ex-jobbare, säger Sofia.  Och i år har vi varit mycket uppe på Linköpings Universitet och vi ser att det ger resultat.  Just nu har vi precis avslutat en runda med ex-jobbsansökningar och vi har fått in ett tjugotal som vi nu ska gå igenom, ta kontakt med och diskutera vidare med.

inte bara utvecklare intressanta

Sofia berättar att även om mjukvaruutvecklingen ligger i fokus, är det inte bara utvecklare som hon söker efter när hon letar ex-jobbare. 

Man kan säga att vi söker brett efter personer som studerat något inom IT.  Många gånger handlar det givetvis om systemvetare och datavetare men vi är också intresserade av de som till exempel läst mediateknik.

I år har Entiros haft fyra olika idéer till ex-jobb ute och Sofia ser fram emot att välkomna nya studenter.  Hon tror att den speciella Entiors-andan är en bra miljö att komma till som student.

start-up-anda präglar entiros

Trots att vi har funnits i snart 12 år känner vi oss fortfarande som en start-up och det präglar atmosfären på företaget.  Det är en dynamisk kultur där det händer mycket.  Så tycker man om snabba puckar, där alla hjälps åt och där vi hela tiden går framåt är Entiros perfekt, avslutar Sofia.

 


 

Thesis work

Are you a student looking for a fun place to do your thesis work?  We can offer some truly specialized and exciting topics for you.  Check out our website and apply today!