2011-12-05 |

Det är en vecka sen Cloud Camp

cloud_camp_2011.jpg

När jag körde hem på kvällen den 23 november efter Cloud Camp, så bara snurrade det i huvudet. Jag hade fått så många intryck av dagen och det var skönt att sitta i bilen och ta in dagens upplevelser.

Cloud Camp(www.cloudcamp.se) är ett event som har rullat runt hela jorden, flera varv vid det här laget. Den 23 november var det Stockholms tur, Magnus Höij från IDG var moderator för dagen.

Reuven Cohen från Canada, är skaparen av Cloud Camp. Han hade 30 min på scen där han berättade om spännande trender, regeringar han har jobbat med och historien bakom Cloud Camp. Kort sagt ville Reuven ha till ett öppet möte som skulle skilja sig från alla andra möten, det skulle handla om Molnet, och resultatet blev en unconference.

Han berättade också om de datorhallar som idag finns i USA och de som är på väg att byggas i Kina.

Jag hade svårt att ta in att man just nu bygger en 10 x 10 KILOMETER stor hall i Kina med ett eget vattenkraftverk och en kolgruvedrift för att kunna hantera energiförsörjningen?

10 x 10 kilometer är större än en mindre stad! (Tranås)…

Varje unconference session i Cloud Camp har en moderator och Inger Gran från Dataföreningen började med att intervjua moderatorerna. Man fick utifrån intervjun välja vem man vill lyssna på? Fast det var just det som var grejen, man lyssnar inte, man har en diskussion.Vi kunde välja på Integration, Juridik, Säkerhet, Infrastruktur, Databaser och Skolans IT. 

Vår Gustav var moderator i en unconference som hette Integration. Folk kom och satte sig runt honom där han var i lokalen och Gustav frågade rätt ut… ”Är det någon här som har erfarenhet av Integration”. Sen var diskussionen igång. Gustavs ena unconference var på svenska, det andra på engelska för att deltagarna var från bland annat England och USA. Samtalen svängde mellan Integration i molnet och Integration mellan molnet och traditionella system och det var roligt och utmanande att hänga med i svängarna.

Jag satt även med på unconference Säkerhet som hölls av Ulf Berglund som också är en väldigt klok och kunnig säkerhetskille, och där var frågorna i stil med ”vem äger min data om min cloud leverantör blir uppköpt”? Eller om han går i konkurs? Klart viktiga frågor att få svar på.

Efter lunch hölls ett par presentationer. op5`s  VD Jan, presenterade utmaningen i att övervaka alla system som finns kring ett företag, oavsett om de ligger i molnet eller i företagets datorhallar. Efter Jan var det dags för vår Gustav att stå på scen och prata om ”Integration i molnet”.

Har du reflekterat över hur många bra system du kan köpa som tjänster idag(i molnet)? Ta t.ex. Salesforce som är ett specialiserat CRM (Customer relationship management system), som du lätt köper med ditt betalkort.

Hur får du informationen att flöda mellan ditt Salesforce i molnet med dina traditionella system?

Svaret är så klart Integration och Integration som en tjänst… (IaaS, Integration as a Service)

Vi fick också se vinnaren av ”Årets innovation i molnet” koras på Cloud Camp. Clintelica vann… Deras innovation var att man som privatperson delar med sig av sina kontakter till företagets kontaktbank.

Det är verkligen ett nytt sätt att tänka… http://www.clintelica.com/. Stort grattis till dem!

Så i bilen hem så satt jag bara och tänkte på all ny kunskap, den framtid vi har framför oss i Entiros och kanske mest på alla nya kontakter som skapades den dagen, det kanske var det viktigaste, nätverks byggandet och en massa nya relationer och framtida partners. Cloud Camp var verkligen en höjdare…

Mette Engström

Läs vidare