2017-01-17 | Case Study | API

Fördelarna med API-fokuserad integration

Hur ska ditt företag hålla jämn takt med digitaliseringen som pågår?

Den digitala omvandlingen, den digitala transformationen, eller vad man väljer att kalla den digitalisering som pågår, förändrar marknader i en aldrig tidigare skådad takt. Det gäller att omfamna digitaliseringen för att inte riskera att tappa marknadsandelar till konkurrenter som har möjlighet att anpassa sig snabbare.

Digitalisering gör i grunden att företag drivs till en förändring av sin relation till sina kunder, leverantörer och medarbetare, genom att kunna utnyttja ny teknik för att nå, engagera sig och kommunicera med dem på sätt som inte tidigare var möjligt.

Den nya tekniken inom SaaS, mobilt och Internet of Things (IoT) kräver en ny nivå av snabba och flexibla anslutningsmöjligheter som inte går att uppnå med gårdagens integration.

 

Vad är API-fokuserad integration?

Sedan begynnelsen av IT har företag samlat på sig många olika system, t.ex. Affärssystem, SAP, Kundsystem, CRM, Logisitiksystem. Stora företag har med alla olika system fått komplexa, sammanflätande anslutningsbehov och alltför ofta integrerade point-to-point-lösningar, vilket medför ett virrvarr av integrationer. Lösningen är en integrationsplattform som bygger på API-fokuserad integration (eller API-led connectivity). En arkitektur bestående av tre lager:

Experience API:er styr information och data säkert till alla de kanaler och enheter som data konsumeras på.

Process API:er tillämpar logik, förändrar och förädlar de uppgifter och information som ska flöda mellan System-lagret och Experience-lagret.

System API:er gör det möjligt att få tillgång till källdata från t ex affärssystem, fysiska system eller externa tjänster.

API-fokuserad integration

Integrationslösningen utformas därmed med utgångspunkt i hur datan ska nyttjas. API:er ger en öppen och kontrollerbar metod för anslutning av system. De fungerar som ett kontrakt mellan konsumenten av datan och leverantören av dessa uppgifter och tillåter båda parterna att arbeta oberoende av varandra. API:erna spelar också en äganderoll för att säkerställa och hantera åtkomsten av alla anslutningar i arkitekturen.

 

Vilka är fördelarna med API-fokuserad integration?

För att tydliggöra fördelarna med API-fokuserad integration behövs en jämförelse mellan de vanligaste integrationsalternativen. 

Point-to-Point integration

P2P / Point-to-Point

Point-to-point baserade lösningar fungerar som det låter, man kopplar ihop en del av verksamheten med andra delar av verksamheten utan att tänka på helheten. För ett företag med behov av att  integrera flera olika delar blir detta snabbt ett kaosartat mardrömscenario. Integrationer behöver göras upprepade gånger för att ansluta flera delar, vilket tar tid och kostar mycket pengar och resultatet över tid blir en komplex verksamhet med många beroenden.

  •  Svårt att förändra
  • Dyrt långsiktigt
  • Hög affärsrisk


 

End-to-End integration

E2E / End-to-End

End-to-end, denna approach bygger på att centralisera så mycket som möjligt. Till skillnad från P2P-lösningen, som kopplar alla verksamheter direkt mot varandra, bygger man vid E2E en central integrationsplattform dit information från olika verksamheter skickas. Integrationsplattformen bearbetar informationen och slussar den vidare till rätt mottagare. Mer effektivt än P2P-lösningar men centralen blir flaskhalsen i lösningen. E2E återanvänder de centrala funktionerna, loggning, övervakning, felhantering, transaktionshantering etc. Dessa behöver inte nyutvecklas för varje integration, detta bidrar till att minska integrationskostnaderna med ca 30%.  

  • Kontrollerad förändring
  • 30% kostnadsbesparing genom centralisering av integrationsfunktioner
  • Kontrollerad affärsrisk 

 

API-fokuserad integration

API-fokuserad integration

En API-fokuserad integrationsapproach (API-led connectivity) har två huvudsyften; att integrationsflöden som plattformen erbjuder kan återanvändas av många olika parter och att flöden inom integrationsplattformen återanvänds. Logik destilleras alltså till dess beståndsdelar och återanvänds i olika tillämpningar. Det förhindrar dubbelarbete och gör det möjligt för utvecklare att bygga vidare på varandras insatser. För att åstadkomma detta skapas API:er i flera lager, externt och internt och den stora vinningen jämfört med end-to-end-lösningen är att fler komponenter kan återanvändas vilket gör det snabbare och lättare att implementera nya system och tjänster.

Genom att exponera datatillgångar som tjänster till en bredare publik möjliggör det också för IT att bli en innovationsskapande  plattform för företaget, ett center for enablement, som undviker att vara en flaskhals för IT-avdelningen eller företaget som helhet. Med självbetjäning av nya tjänster för olika affärsområden kan team självständigt konsumera API:er. 

En API-fokuserad integrationsstrategi kan ge så mycket som 3 gånger snabbare utvecklingstid vilket ger betydligt snabbare time-to-market för nya tjänster. Den minskade utvecklingstiden ger ca 70% lägre integrationskostnader, vilket tillsammans är viktiga aspekter för företagets konkurrenskraft och lönsamhet.

  • API:er skapar innovationsmöjigheter för hela företaget
  • 3X snabbare och 70% lägre kostnader genom återanvändning
  • Ingen central affärsrisk 

 

En flexibel och skalbar integrationslösning åt Keolis

Hur fungerar det i praktiken?

En enhetlig API­-baserad integrationslösning möjliggör för Keolis att snabbt och flexibelt kunna skala upp och ner sitt IT­-stöd till funktion och prestanda.

Varför var API­-fokuserad integration rätt väg att gå? Läs mer i vårt kundcase med Keolis

 Kundcase Keolis - Flexibel och skalbar integration för Keolis